Betyg: 3/5

Tomas Adolphson och Anders Falk är upphovsmän till en av vårt lands största och finaste låtskatter. I år firar de att de har spelat tillsammans i femtio år. För den breda allmänheten är de nog mest kända för sin 80-talsproduktion tillsammans med synthgurun Greg FitzPatrick som gav oss låtar som "Blinkar blå", "Ifrån", "Stockholmsserenad" och julhiten "Mer jul". Det är också tre av 80-talsalbumen, "Med rymden i blodet" (1982), "Över tid och rum" (1984) och "I nattens lugn" (1986) som ligger till grund för den här jubileumsturnéns setlista. Och som det anstår en sådan turné så ingår naturligtvis FitzPatrick och även deras husljudtekniker och slagverkare Dagge Lundquist i bandet som står på scenen. 

På skiva skapade Adolphson, Falk & Co ett imponerande storslaget sound med mäktiga ljudmattor av synthar som ljudvisualiserade de existensiella texterna som rörde sig från teman här på Jorden och ut i rymden. Hade Adolphson & Falk haft en stor internationell framgåmgsrik karriär bakom sig så hade det varit lätt att föreställa sig denna mäktiga musik sammankopplas med en enorm effektuell visuell scenshow. Men nu befinner vi oss i ett halvfullt konserthus i Örebro och ett scenbygge som i stort sett bara är en TV-skärm som visar bilder som ska matcha låtarna förutom musikerna som står på scenen. Tyvärr så är konserthusets akustisk inte särskilt snäll mot framför allt FitzPatricks synthar och dess effekter. Det storslagna i sånger som "Över tid och rum", "Hav", "Bärande våg" och "1-0-0-1-0" kommer av sig en aning och blir mest en platt och hård ljudbild. Bättre fungerar det i mer akustiskt orienterade nummer som den inledande oerhört gripande "5:e avenyn", "Kände du kylan", "Tensta Torg" och den avslutande "Det går mot kväll". Samtidigt så skapar det lilla formatet den unika möjligheten att få höra Thomas och Anders att på ett ödmjukt och sympatiskt sätt berätta om sin karriär och låtarnas tillkomst.

I den andra avdelningen efter paus så har ljudteknikern lyckats fluffa upp ljudet och klassiker som "Utanför", "Krafter vi aldrig känner", "Stockholmsserenad", "Ljuset på min väg" och "Blinkar blå" får den tyngd och det ödesmättade sound de förtjänar. En Adolphson & Falk-konsert efter 1:a advent utan "Mer jul" låter sig naturligtvis inte göras, så den är det givna första extrnumret. 

Som helhet så föredrar jag nog Adolphson & Falk som "synthduo" på skiva medan det akustiska formatet passar deras liveframträdanden bättre. Ändå så går det inte att komma ifrån att man med denna 50-års jubileumsturné bjuder på nära nog två och en halv timme klassiska låtar i en föreställning som är skön att sjunka in i som ett avbrott i julstressen.