Betyg: 5/5

Magnus Lindberg tillhör ju de artister som har varit väldigt sparsam med sin skivutgivning och inte talat när han inte har haft något att säga. Å andra sidan är han en av vårt lands allra förnämligaste rockpoeter när han väl låter sin penna glöda och personliga röst ljuda. Den sparsamma produktionen har också gjort att han har varit mycket jämnare i kvalitén till skillnad från t ex sin betydligt mer kommersiellt framgångsrika kollega Ulf Lundell där man får sålla rätt rejält och där det blir allt större glapp mellan guldkornen. 

Nu är Magnus tillbaka med sitt första album med eget material på nio år. Egentligen så har han ju aldrig varit borta. Han har ju hela tiden åkt runt och spelat sina sånger ensam med akustisk gitarr och munspel i självutlämnande, nakna och personliga konserter. Flera av den nya skivans låtar har också funnits en tid på liverepertoaren. 

Men här får vi alltså låtarna arrangerade med fullt band. Som producent finner vi den legendariske Kjell Andersson som också producerade Magnus hyllade LP "Röda läppar" 1981. Och Andersson sätter en stark prägel på plattan. Allt ifrån soundet i produktionen som vårdar Magnus sånger ömt till det otroligt snygga omslaget. Personligen håller jag LP:n "I en hand" som kom året därpå som Magnus allra bästa. Ända tills nu. "Magnus Lindbergs Skörd" innehåller kanske den starkaste samling sånger han någonsin skrivit. Från den makalösa inledande "När sekunder försvinner" via den alldeles hudlösa "Jag vill" till den vackra avslutningen med "Min ängel varje kväll". Däremellan berättar sånger som "Vem?", "Persiennerna är nere", "Längesen längesen" och "Det finns dom som aldrig sett en vän" om en människa som på många sätt levt ett hårt och självförbrännande liv men som nu äntligen verkar ha kommit till ro. Ändå finns alltjämt hans sympatier hos de svaga olycksbarnen i vårt samhälle, människor som han ömt och stöttande skildrar med en djup empati. För det är ju sådan han är Magnus, en människa alldeles för sympatisk för att vara rockstjärna. Ändå är det en stor skam att han inte fått större uppskattning och framgång för den fantastiska låt- och lyrikskatt han gett vårt land.