Betyg: 5/5

I en liten bok på närmare hundra sidor berättar Sara Danius historien om hur det gick till när Bob Dylan fick 2016-års Nobelpris i litteratur. Hon berättar om de veckor där media på ytan verkade rapportera om en desperat akademi som jagade en pristagare som lekte kurragömma med alla, en period som egentligen präglades av ett stort lugn med intensiva kontakter med Dylans folk fram tills dess att han tog emot priset under en ceremoni kantad av hemlighetsmakeri några timmar innan konserten på Stockholm Waterfront den 1 april 2017. 

Hon placerar Dylan i den västerländska litteraturtraditionen och berättar varför det var självklart att han fick priset. Hon beskriver ödmjukt en författare som skapat sitt eget universum genom att friskt "stjäla" av sina inspirationskällor och förebilder som spänner från världslitteraturen till blues och folkmusik. Hon lyfter fram tanken med att ge en lyrikskrivande sångare priset då även antikens Homeros skrev texter som var ämnade att framföras som sång. 

Sara Danius skriver i boken att beslutet att ge Dylan priset genomsyrades av en stor enighet i Akademien, något som kanske förvånar många. För även om, å ena sidan journalisten och litteraturkritikern Torsten Ekbom i Dagens Nyheter 1967 menade att Dylan redan då borde ha priset, så är det nog många som har tvivlat på att det någonsin skulle ske. Mot medias ständiga rapporterande om Dylans tystnad efter tillkännagivandet av priset ställer hon Samuel Becketts fem dagar långa tystnad den gång han fick priset. Media  skrev även då, 1969, om pristagarens skygghet och spekulerade i huruvida han skulle komma till Stockholm och ta emot priset eller inte. 

Danius text ackompanjeras av ett urval utsökta svartvita fotografier tagna av Björn Larsson Ask under Dylans första Sverigebesök i april 1966. Egentligen så handlar "Om Bob Dylan" väldigt lite om Bob Dylan. Åtminstone om sådant som inte tidigare har varit känt om honom. Den lilla skriften innehåller således inget sprängstoff för hängivna Dylanologer. Men det är en sympatisk och mycket rörande betraktelse över en skygg men ödmjukt tacksam pristagare och vad som skedde bakom kulisserna medan media spekulerande. Det är svårt att inte tycka om Bob Dylan och Sara Danius när man läst "Om Bob Dylan".